Att resa är att leva

Resor över hela världen

Månad: december 2015

Karls jordgubbsby

Dagen började med promenad i Wismar,  en mysig liten stad. Barnen köpte kläder och vi tog en kaffe – utomhus! I slutet av december!

image

image

image

Erik köpte nya skor och var tvungen att testa om de gick att hoppa i!

Erik köpte nya skor och var tvungen att testa om de gick att hoppa i!

Sedan var det dags att knappa in Rövershagen på gps:en. Väldigt kul namn, tyckte barnen, men det var inte Rövershagen i sig som var målet utan Karls Erlebnisdorf. Detta är en väldigt annorlunda företeelse som vi råkade på i Zirkow när vi var på Rügen för några år sedan. En tid senare stötte vi på ännu ett och nu hade vi fått för oss att detta i Rövershagen nog var liksom ”huvud-Karls”. Och det var det nog också, för kors i allsin dar vad stort det var. Vi var där i flera timmar men hann ändå inte med allt.

Det var mycket folk på parkeringen.

Det var mycket folk på parkeringen.

Det är en väldigt annorlunda temapark kan man säga, där det i grunden handlar om jordgubbar och om bondgårdsliv. Men här var det väldigt utbyggt.

En jättestor del är butik. Här finns porslin och glas och prydnadsföremål, köksgeråd  och julpynt med jordgubbstema. En avdelning var bara keramik .- serviser i mängder. I en avdelning lagades godis inför publik och fanns hur många sorters hemlagade karameller som helst att inhandla. En avdelning var sylt och marmelad, en avdelning var choklad – och allt tillverkades på plats så man kunde titta på.

image

image

image

image

Till och med toaletterna har bondgårdstema.

image

Utomhus gick man i långa gångar till olika temaavdelningar – det fanns en istidsavdelning men där gick vi aldrig in. Och så den mer klassiska ”Erlebnisdorf” där det är bondgårdstema.

Det här blir man tydligen aldrig för stor för – barnen tyckte det var jättekul att åka potatissäck och testa knasiga cyklar och gungor.

image

image

image

Skyltar därinne i tunnlarna visade på ytterligare äventyr men vi hann inte med. Väl inne igen ville barnen testa klätteräventyret. Det var låååång kö men sedan fick de på sig selar och klättrade högt högt upp i taket. Jörgen höll på att svimma bara av att se dem. Själv hade jag ALDRIG gett mig upp där! Fy så hemskt! Men barnen tyckte det var jättekul att gå balansgång på små brädor och rep ett antal meter upp i luften. Bilderna är från den ”nedersta” nivån för när de var högst upp blev det inga bra foton!

image

image

Det kostar ingenting i entréavgift att besöka Karls. Man kan gå där och göra en hel del helt gratis, till exempel butiken förstås, pyssel för barn, sjörövarskepp och mycket mer.  Några saker tar de betalt för – klätteräventyret kostade 5 euro per barn. Men å andra sidan (om man har dagen på sig) kan man köpa dagspass för 10 euro och då ingår precis allting hur mycket som helst. Det hade vi dock inte tid med denna gång och på grund av jullov var det enormt mycket folk och långa köer till attraktionerna. Mer kan man läsa på www.karls.de.

Efter besöket där reste vi vidare till Stralsund. Eller ja, egentligen kollade vi upp en annan ställplats först i Ribnitz-Damgarten. Det såg bra ut till en början men vi behövde elplats och körde fram på en ledig plats. Då kom en tysk gubbe utfarande från sin husbil och vrålade om att där fick vi minsann inte stå för det skymde hans utsikt. Det var kolsvart ute, han hade bilen inlindad i ett stort skynke, stod med bilen riktad mot ett buskage och vi skulle åka tidigt på morgonen, så vilken utsikt han skulle njuta av vet vi fortfarande inte. Sedan lurade han iväg oss en bit bort på en liten väg. Men väl där insåg vi att det var en cykelväg vi körde på – och vi såg absolut ingenting i mörkret! Så vi började backa – jag gick ut för att hålla koll på ett stort träd på ena sidan som Jörgen oroade sig för och PANG så backade vi på en lyktstolpe förrädiskt placerad på andra sidan. Som tur var hände inget värre än att lyktglaset på en baklykta pajade. Men vi blev irriterade på gubben och tappade lusten att leta vidare efter en elplats som det passade honom att vi stod på, så vi åkte vidare. Och hamnade alltså i Stralsund. Där var gubbarna trevligare. När vi kört in på ställplatsen – eller inte ens det faktiskt: när vi körde fram för att backa in på en ledig plats kom en karl ut från bilen bredvid och började dirigera och visa hur elen funkade och presenterade sig. Då hette han Jörgen! Såna är trevliga, helt klart!

Middagen avnjöts i husbilen. Det blev tomat- och mozzarellafylld pasta med rökt skinka, tomater och parmesan i krämig sås. Gott!

image

image

Recept (fyra portioner)

500 gram färsk ravioli med tomat och mozzarella
150 gram rökt skinka
1 ask körsbärstomater
1/2 dl grädde
100 gram färskost med vitlök
1 dl riven parmesan
lite salt och peppar
Strimla skinkan och halvera tomaterna. Koka pastan. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i grytan på spisen. Blanda i skinka, tomathalvor, grädde, färskost och parmesan och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Slottsbesök och Lübeckutflykt

Vi vaknade utsövda och åt frukost. Sedan var det dags för slottsbesök. Schwerin har ett sagoslott och det måste vi givetvis gå in i. Här har legat en befästning ända sedan 900-talet, men det nuvarande slottet byggdes i mitten av 1800-talet.

image

Här har en rad historiska pampar levt genom århundradena, bland annat svenske 1400-talskungen Albrekt av Mecklenburg. Honom var Erik väl bekant med från historielektionerna i skolan så han tyckte det var lite kul.

Vi frågade en vakt (det var verkligen vakter i varenda rum!) om man fick fotografera och då skulle man ha köpt ett särskilt fototillstånd i entrén. Det sa dock damen där nere inget om. Men vakten var snäll och sa ”Ta en bild snabbt så blundar jag”.

image

Ute gick det förstås bra att fotografera.

image

image

image

image

De hade en kul fotoram vid vattnet som man kunde fotograferas i. Vi bad en förbipasserande att ta en bild.

Familjeporträtt!

Familjeporträtt!

Sedan åkte vi till Lübeck. Där var det skyltat till en husbilsparkering nere vid vattnet med gångavstånd till julmarknaden. Så tillbringade vi några timmar i denna mysiga stad med en riktigt stor julmarknad. Väldigt fint!

image

image

image

Lunchen intogs på stående fot.

Lunchen intogs på stående fot.

Jag introducerade också Muzen för barnen (eller Schmalzkuchen som de också kallas). De hör tyska julmarknader till och är små degbitar som friteras i nån flottyrsmet, läggs i en strut eller påse och så hälls florsocker över. Och så skakar man struten. Smakar ungefär som munkar. Klara gillade dem inte. Erik älskade dem.

Klara tyckte att musen var sådär...

Klara tyckte att Muzen var sådär…

Det fick bli ett besök på Niederegger också förstås, dels för sakens skull och dels för att vi hade ett litet presentärende till någon därhemma som vi just fått veta blivit väldigt sjuk.

image

image

Nu var alla trötta i benen och ville åka vidare. Vi styrde kosan mot Wismar. Ställplatsen vi siktat in oss på var full stod det på en skylt. Men Jörgen gick in och frågade och om det var okej för oss fick vi gärna stå på en gräsplätt nere i ett hörn. Det gick ju jättebra så vi backade in där.

Tyvärr blev det inte en enda bild tagen. När vi kom var det mörkt och på morgonen glömde jag bort det. Men här var det nog långliggare som firat jul på ställplatsen för det var åtminstone tre utejulgranar i området och upplysta små paviljonger häromhelgen där och varenda husbil var julpyntad.

Vi tog det lugnt en stund och promenerade sedan till gamla stan för att hitta en restaurang. Två stycken hade vi tittat ut och dem hittade vi men så fick Jörgen för sig att han skulle fråga ett tyskt par som bodde i stan vad de tyckte. De rekommenderade ett ställe som hette Schwedenwache och vi gick dit. Såååå god mat! Verkligen en trevlig restaurang. Det fick avsluta vår dag.

image

Jag åt haselnötsöverbakad lax med potatispuré och gräddstuvad savoykål.

Jag åt hasselnötsöverbakad lax med potatispuré och gräddstuvad savoykål.

 

 

Julmarknad i Schwerin

Så kom vi då iväg på lite julsemester. På juldagens eftermiddag lastade vi in julmatsresterna i husbilen och gav oss av.

image

Första stoppet fick bli McDonalds eftersom barnen som inte är några julmatsfantaster blivit hungriga.

En Big Mac satt bra tyckte kidsen.

En Big Mac satt bra tyckte kidsen.

Så styrdes kosan mot Trelleborg. Ställplatsen vid terminalen är stängd så här års men en kille på Stena sa när vi ringde och frågade att vi kunde stå först i incheckningskön om vi var beredda på att checka in kvart över sex. Men det såg ju lite knepigt ut att övernatta där i incheckningsfilen och det satt skyltar om övernattningsförbud så på den stora asfaltsplanen intill ville vi inte heller stå.

Vi åkte till Kulturhusets parkering som Turistbyrån hade tipsat om. Där blev det laxcheesecake till de vuxna.

Sedan var det läggdags. När vi lagt oss kom en bil med två skumma personer. De satt kvar i sin bil och kollade på mobilerna i tio minuter. Sedan gick de iväg och var borta nästan en halvtimme. Sedan satt de i bilen igen, precis utanför vår husbil, i ytterligare en halvtimme. Och sedan försvann de. Då hade vi både noterat regnumret och kollat upp bilen och vem som ägde den. Men vad de gjorde där lär vi aldrig få veta.

Morgonen därpå åkte vi till färjan och körde ombord. För att få tiden att gå hade vi bokat frukostbuffé. Sedan blev det lite spelande för barnen.

Klara hoppades på storvinst.

Klara hoppades på storvinst.

Erik gick på rovdjursjakt.

Erik gick på rovdjursjakt.

Men oj, så tråkigt det är att sitta och glo på den där trista båten i fyra timmar!

Inte konstigt att Klara somnade!

image

Till slut kom vi äntligen fram och åkte direkt till Schwerin. Vi ställde oss på en centralt belägen ställplats utan service men med el. En trevlig tysk kom utfarande och hjälpte oss tillrätta.

Vi gick genast till den mysiga julmarknaden. Barnen var alldeles till sig och sprang hit och dit mellan bodarna.

image

image

image

Det fick bli ett drickastopp på en trevlig restaurang som hette Kartoffelhaus. Vi var dock inte så hungriga än.

Erik beställde in en stor sejdel med Cola.

Erik beställde in en stor sejdel med Cola.

Sedan gick vi en stund till på marknaden. Hittade wifi på ett litet torg!

Plötsligt fanns det wifi en stund!

Plötsligt fanns det wifi en stund!

De här isbjörnarna sjöng och spelade hela kvällen.

De här isbjörnarna sjöng och spelade hela kvällen.

Julkrubba i jätteformat.

Julkrubba i jätteformat.

Så var det dags att äta och vi hamnade på en schnitzelrestaurang. Där hade de schnitzlar i alla möjliga varianter. Erik tog en cowboyschnitzel och Jörgen en klassisk wienerschnitzel medan Klara och jag var lite modigare och vågade oss på en grekisk och en ”Caprese” med tomat och mozzarella. Gott och prisvärt.

Klassisk schnitzel till far i huset.

Klassisk schnitzel till far i huset.

Cowboy och Caprese till barnen.

Cowboy och Caprese till barnen.

Sedan var det dags att dra sig tillbaka till husbilen.

 

 

Julmarknad i Flensburg

Så har jag åter varit på julmarknad i Flensburg – det blev faktiskt två veckor på raken. Det var i jobbet, eftersom jag hoppar in som reseledare litegrann när tid och möjlighet finns.

En sådan resa sker alltså med buss. Vi reser från Ulricehamn via Borås och Göteborg och plockar sedan upp folk hela vägen ner längs kusten. Första vändan skulle vi till Malmö så då blev det Öresundsbron men nu senast tog vi färjan från Helsingborg.

Vid femtiden var vi framme i Flensburg och det blev förstås en promenad på julmarknaden på kvällen.

Kväll i Flensburg.

Kväll i Flensburg.

Sedan blev det middag på italiensk restaurang (jag försöker testa några restauranger så att jag vet vad jag pratar om när folk frågar var det är bra att gå och äta!).

Jag glömde fota inne på restaurangen så det blev en halvtaskig bild utifrån.

Jag glömde fota inne på restaurangen så det blev en halvtaskig bild utifrån.

Morgonen därpå åkte vi på guidad tur med en lokalguide. Det blev ett besök på en marinskola som ligger vackert vid fjorden.

Huvudbyggnaden är pampig och 200 meter lång, så det var bara en liten del som kom med på bild - annars hade jag ramlat i vattnet!

Huvudbyggnaden är pampig och 200 meter lång, så det var bara en liten del som kom med på bild – annars hade jag ramlat i vattnet!

Vyn åt andra hållet.

Vyn åt andra hållet.

Sedan tog vi en sväng ut till slottet i Glücksburg.

Som ett sagoslott. Tycker det påminner lite om Läckö.

Som ett sagoslott. Tycker det påminner lite om Läckö.

Turen avslutades med romprovning hos rom- och vinhuset Braasch. Flensburg har ju en rik romhistoria eftersom det under några hundra år tillhörde Danmark som i egenskap av kolonialmakt ”ägde” tre öar i Västindien förr. Därifrån kom sockerrören ur vilka man utvinner saften som sedan får jäsa och blir rom. När romproduktionen var som störst fanns 200 destillatörer i Flensburg. Walter Bransch var en av de sista som utbildade sig till det på 70-talet men valde sedan att ägna sig åt vin. Men på 90-talet när romepoken höll på att bli historia bestämde han sig för att för att satsa även på rom. Nu är det bara han och ett företag till i stan som gör det.

Romhuset ligger i en mysig byggnad.

Romhuset ligger i en mysig byggnad.

Här finns även fina viner.

Här finns även fina viner.

Sedan var det fritt fram att gå på julmarknad. Sent på eftermiddagen kunde man följa med ut till Citti Park och handla vidare om man så önskade, och det valde alla i sällskapet att göra.

Mysiga små gränder och bakgårdar finns det gott om.

Mysiga små gränder och bakgårdar finns det gott om.

Det blev ett besök i Sankt Nikolaus kyrka också. Passar ju med "tomten" så här års!

Det blev ett besök i Sankt Nikolaus kyrka också. Passar ju med ”tomten” så här års!

Södra torget.

Södra torget.

image

image

image

image

På kvällen blev det grekisk restaurang med busschauffören och några av gästerna i mitt sällskap. Det var så gott och trevligt att jag helt missade att ta en enda bild!

Morgonen därpå var det dags att färdas hemåt igen.